Kolesarjenje po Kettejevi poti uspelo!

V soboto, 8. februarja 2020, smo se GKD Borovci pridružili 3. pohodu, teku in kolesarjenju po Kettejevi poti. Na sončno, praznično soboto, ko Slovenci praznujemo Prešernov dan, se nas je na 19 km dolgo pot podalo skoraj 150 udeležencev.

Kolesarjev se nas je zbralo 27. Skupaj s tekači smo najprej opravili ogrevanje in fotografiranje, ter ob spomeniku Dragotinu Ketteju prvič prisluhnili njegovi poeziji. Pot nas je od osnovne šole Dragotina Ketteja vodila skozi Trnovo, do Rečice in prvega postanka pri gostini Škorpijon. Tam smo se okrepčali pred prvim, blažjim vzponom proti vasi Zarečje. Sledil je spust v dolino Posrtvice in nato lagodno kolesarjenje naprej proti Novakovemu mlinu.

Čas je ob branju poezije, druženju in ogledu domačije z mlinom hitro minil in potrebno je bilo odriniti naprej proti Smrjam. Čakala sta nas še zadnja dva vzpona, na katerih smo ujeli najpočasnejše pohodnike, nakar smo prikolesarili na Prem.

Slikovita brkinska vasica z istoimenskim gradom, ki se prvič omenja že v 13. stoletju, cerkvijo Sv. Helene in Kettejevo rojstno hišo, se je kopala v prijetnem zimskem soncu. Tudi tu smo se najprej naužili nekaj Kettejeve poezije, si ogledali njegovo rojstno hišo in se sprehodili skozi mogočne zidove Premskega gradu.

S Prema smo se spustili v dolino reke Reke, kjer so nas pogostili še pri turistični kmetiji pri Ivankotovih. Nekateri pohodniki so od tu izkoristili možnost brezplačnega prevoza nazaj do izhodišča, ostali pa smo se odpravli nazaj proti Ilirski Bistrici. Kolesarji smo se odločili za povratek po brvi preko Reke pri Novakovem mlinu. Od tamo smo se po stranskih poteh skozi vas Topolc vrnili v Ilirsko Bistrico.

Ob zaključku bi se GKD Borovci zahvalili vsem udeležencem, Turistično informacijskemu centru Ilirska Bistrica za podporo in organizacijo ter Tekaškemu društvu Bistrc, za organizacijo in samo idejo prireditve, ki je a njihovem zelniku zrasla leta 2018.

Vidimo se tudi v letu 2021!